KOBİ’ler ve Yeni Ufuklar Zirvesi

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından KOBİ’lere yönelik ‘Kobiler ve Yeni Ufuklar’ zirvesi Karabük Üniversitesi (KBÜ) ev sahipliğinde Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

EKONOMİ 9.10.2013 16:16:51 0
KOBİ’ler ve Yeni Ufuklar Zirvesi

Zirveye Karabük Valisi İzzettin Küçük, Bartın Valisi Ali Çınar, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, İl Emniyet Müdürü Oktay Keskin, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk Tezel, Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sedat Namal, Üniversitez Dekanları, Bartın, Zonguldak ve Karabük illerinde bulunan Kobiciler ve öğrenciler katıldı.
Zirvesi’nin ilk açılış konuşmasını yapan Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk Tezel, BAKKA hakkında katılımcıları bilgilendirerek, “BAKKA kurulduğu günden bugüne kadar Kobilere yönelik mali destek programları uyguluyoruz. Kobilerimize sağlamış olduğumuz mali destek programları ile Kobilerimize daha modern ve teknolojik alt yapıya sahip, piyasada daha rekabet edebilecek bir konumda işletme hayatlarını sürdürebilmelerini sağlıyoruz” dedi.
21. yüzyılın Kobilerle büyüyen bir yıl olduğunu belirten Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sedat Namal ise, “ Kobiler 1970 yıllardan başlayarak dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygın bir şekilde oluşumu gerçekleşmiştir. Bu oluşumu gerçekleşmesinde asıl önemli sebep Kobilerin esnek yapıya sahip olmalıdır. Bu esnek yapı ürütülen ürünlerde, pazarlamalarda daha rahat hareket edebilmeleridir. Günümüzde ve Türkiye’miz dede Kobilerin ülkelerine kattığı değerler küçümsenemez. Türkiye’de Kobilerin oranı şuanda yüzde 99,7’dir. Kobilerin istihdam oranı ise yüzde 78, katma değere katkısı yüzde 55, satışların yüzde 65’ini toparlamaktadır. Şuanda ihracatın yüzde 60,1’i, kredilerin de yüzde 24’ünü kullanmaktadırlar. Karabük’ümüz de ise Kobilerin oranı yüzde 99’u bulmaktadır. Karabük ilinde mevcut işletmelerin Kobi niteliğinde olması sebebiyle BAKKA ve TSO olarak bizim görevlerimizde Kobilerimizin geliştirilmesi, yatırıma yöneltilmesi ve desteklenmesi noktasında üzerimize sorumluluklar düşmektedir. Bu sorumlulukları biz bilgilendirme toplantıları, sayın valilerimizin ve siyasilerimizin önderliğinde katma değer sağlayarak geliştirmek zorundayız. Burada toplantılarımızın amacı ise vizyon kazandırmak ve Kobilerin firma sahiplerinin uzmanlarımız tarafından bilgilendirilerek yeni ufuklar açması ve bu şekilde KOBİ’lerini büyülterek ülkemiz ekonomisine katkılarını sağlamaktadır” dedi.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı kaderleri bir olan üç ilin üzerinde kurulduğunu anlatan Rektör Burhanettin Uysal da, “Hepimizin bildiği üzere Bartın ve Karabük Zonguldak’tan ayrılmış ama her üç ilimizin de paydası aynıdır. Eğer dünya ve ülke gündeminde yer alacaksak paydası eşit olan bu üç ili de yatırım yapmak ve birlikte iş yapmak çok kolay olacaktır. Karabük Üniversitesi olarak biz eğitimimizi tamamen uygulamalı eğitim vermeye ve öğrencilerimizi de lider olarak yetiştirmeye gayret ediyoruz. Bütün bölümlerimizde İngilizce hazırlık sınıfı var ve bölümlerimizin birçoğunda yüzde 100 İngilizce eğitim verilmektedir. Türkiye’nin en fazla hazırlık sınıfı okutan üniversite Karabük Üniversitesi’dir. Geleceğin liderleri ve müteşebbisleri buradan yetişmektedir” dedi.
Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Bartın Valisi Ali Çınar ise, Kobiler’in ekonomi hayatımız için çok önemlidir diyerek, “ Zanaatkârlıktan veya sanatkarlıktan sanayiciliğe geçiş olan Kobi üretim tarzı aslında bizim ülkemizdeki sanayinin veya ticaretin orta direği. Nasıl ki esnaflarımız bizim ülkemizin orta direğini temsil ediyorlarsa sanayide Kobilerimiz üretimde, istihdamda orta direği temsil ediyorlar. Özellikle bizin gibi büyük sanayileşmesini henüz tamamlayamamış iller için Kobiler çok daha önemli. Bizlerde BAKKA olarak Kobilerimizin büyütülmesi, gerek finansal yapılarının, gerek işletme yönetiminin, gerek üretimde inovasyonun yapılması ve gerekse pazarlama yöntemlerinin gelişmesinde bu tür zirveler yaparak Kobilerimizin gelişmesini, büyültmesini, kendilerinin yeni ufuklara yelken açmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Kalkınma Ajansımız bugüne kadar sağlamış olduğu mali destekle Kobilerimizin gelişmesine destek olmaktadır. Bizler her gün gelişen yeni yeni teknoloji ve bilgiye açık olmak zorundayız. Dünyada müthiş bir bilgi ve teknoloji yarışı vardır. Bizlerde bu yarışı yakından takip edip yarışta ileriye gitmeliyiz” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından ETİCAD (E-Ticaret Siteleri ve İşletmeleri Derneği) Genel Sekreteri Merter Özdemir ‘Kobiler ve Bilişim’ konusundaki bilgilerini katılımcılarla paylaştı.
Kısa bir aradan sonra oturumlar halinde devam eden zirvede ilk olarak Maliye Bakanlığı Araştırma ve Para Politikaları Genel Müdürü Dr. Mustafa Kılıç ‘Finans Piyasalarına Etkisi ve Politika Yapıcıların Karar Mekanizmalarına Etkisi’ konulu sunumlarını gerçekleştirdi. Kılıç sunumlarında; ‘Reel Yakınsama, Reel Yakınsama ve Büyüme, Enflasyonun Büyümeye Olumsuz Etkileri, Finansal Kriz, 2010 Sonu İtibari İle Finansal İstikrar, Finansal İstikrar Problemleri, Yeni Para Politikası, Türkiye Risk Pirimi, Döviz ve Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı Rezerveleri’,hakkında bilgiler verdi.
Maliye Bakanlığı Araştırma ve Para Politikaları Genel Müdürlüğü Ekonomisti Mahmut Günay da ‘Dünyada ve Türkiye’de Mali ve Finans Politikalarının Reel Sektöre Etkisi’ konulu sunumlarını gerçekleştirdi.
Öğleden sonra gerçekleştirilen ikinci oturumda ise, TİM Avrasya ve Ortadoğu Bölge Koordinatörü Zafer Ünüvar Orta Asya ve Avrasya Bölgesindeki ihracatlar hakkında bililer verirken, Marifed Dış Ticaret Komitesi üyesi işadamı Erdoğan Akbaş Afrika Bölgesindeki ticaret ve ihracat hakkında katılımcıları bilgilendirdiler. Son olarak Ekonomi Bakanlığı İhracatı Geliştirme Uzmanı Esin Şen, Latin Amerika Bölgesi ve Brezilya’daki ihracat hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Sunumların sonunda Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk Tezel sunumlarından dolayı Zafer Ünüvar’a, Erdoğan Akbaş’a ve Esin Şen’e teşekkür ederek plaket ve hediye takdiminde bulundu.


Pazar 19 ° / 6.7 °
Pazartesi 20.1 ° / 10.6 °
Salı 19.6 ° / 5.8 °